In Blog

Sensopathisch spel wat is dat?

Veel simpeler dan je  misschien zult denken sensopathisch is namelijk senso= zintuig en patisch=beleven oftewel zintuiglijke beleving tijdens het spel. Dus lekker horen, voelen, proeven, ruiken en zien. Dat begint al in de babyperiode want baby’s ontdekken de wereld door het gebruiken maken van hun zintuigen. Vooral alles in de mond stoppen is hier een concreet voorbeeld van of wat dacht je van het lekker spatteren met het badwater. Door het prikkelen van de zintuigen daag je verder uit om te gaan ontdekken en dat maakt het gebruik van sensopathisch materiaal nu juist zo waardevol.

Wat is nu sensopathisch materiaal?

Sensopathisch materiaal klinkt heel duur maar geloof me je hebt het gewoon in huis. Bij jonge kinderen (baby en dreumes)  gebruik ik het liefste groot materiaal wat je ook kunt eten. Mocht je kind het materiaal met de mond en tong gaan voelen is het niet zo erg. Ga je het materiaal gebruiken voor je baby of dreumes begin dan met een gekookte pastavorm. Penne en Spaghetti zijn prachtige vormen om mee te starten op jonge leeftijd. Je kunt het dan zelf verder gaan uitbreiden wanneer je kind eraan toe is. Maak een combinatie van gekookte en ongekookte pasta. Laat je kind verwonderen over het verschil en de eigenschappen van het materiaal.
Je kunt het materiaal ook in een zakje met een ziplock, ballon of in een flesje doen. Zorg dat het zakje, flesje of de ballon goed dicht is. Zeker met jonge kinderen is het belangrijk om als volwassene erbij te blijven. Dan zie je wat er gebeurt en kun je het spel ook op tijd laten stoppen.

Hier enkele voorbeelden gewoon uit je voorraadkast;

De Wondebox | Werk als een kapitein en speel als een piraat

Rijst

Pasta

Spaghetti

Bloem

Gelatine

Koffie

Mais

Erwten

IJsblokjes

Heerlijk met de handen erdoor en laat het zintuiglijk materiaal maar ervaren. Wat voel je? Hoe voelt het? Hoe ruikt het? Waar doet het je aan denken? Wat gebeurt er als ik het door mijn handen laat glippen? Wat hoor ik als ik het laat vallen? Wat hoor ik als ik de bak schud? Mijn kinderen vinden het vooral interessant wat er gebeurt wanneer je het op de grond gooit. Met kleine bakjes, lepels, schepjes etc. kunt je kind al ontzettend veel gaan ontdekken. Je kunt het materiaal zowel  in een droge of natte variant aanbieden. Door bijv. water, scheerschuim, crèmespoeling, afwasmiddel, olie etc. toe te voegen krijgt het materiaal een andere substantie en misschien ook een andere geur. Je kunt hier eindeloos mee variëren. Om je te inspireren en het makkelijk te maken doen we iedere maand in de  De Wonderbox bewust sensopathisch materiaal.Is je kind al verder in het verwonderen? Als ouder en professional heb je het kind in beeld. Je kunt het spel dan gaan begeleiden. Spel is het meest natuurlijke ontwikkelmiddel wat er bestaat. Geef het ontdekken taal, benoem wat je ziet. Ook kun je het ontdekken verder begeleiden en uitdagen met de volgende vragen; schep het bakje vol, giet het bakje leeg, kan er ook minder in? kan er ook meer in? wat gebeurt er?hoeveel past erin? Is het vol? kan er nog wat bij? Moet het minder? In welke bakjes kan er evenveel in? Wat is zwaarder en wat is lichter? Is het misschien even zwaar? Hoe kun je daarachter komen? Zo kan ik eindeloos doorgaan.

senoplay, sensopathisch, messyplay, zintuiglijk

Heerlijk de monsterogen aan het voelen

 

 

Wist je dat… dit al meten en meetkunde is. Je kind maakt kennis  met verschillende strategieën om objecten qua grootte te vergelijken. Door ‘op het gevoel’ het materiaal in de hand te nemen of met behulp van een natuurlijke maateenheid (kopje, bakje, lepel, vork, schep etc.) de inhoud over te gieten.

Voor ieder gewenst thema kun je het materiaal kleuren met voedingskleurstof en speelpoppetjes toevoegen. Je prikkelt hiermee de fantasie en het creatieve denkvermogen. Je kind gaat vanzelf op ontdekking uit met het materiaal. Door in een later stadium voorwerpen toe te voegen houd je het interessant en het spel op gang. Dit kun je ook doen door juist iets weg te halen, probeer en ga lekker samen op ontdekkingsreis.

Ik wens jullie veel Speel-Leer & Ontdek-Creëer plezier!

 

Aanbevolen berichten

Plaats een reactie

0