In Blog

Nog maar net in huis en nu al zo verliefd en geïnspireerd door Rosa de rozenfee van Gitte Spee. Je kent haar vast van de bekende boeken Aap en Mol.  Het is een heerlijk boek om voor te lezen omdat het op rijm gaat en helemaal in de belevingswereld van jonge kinderen past. Ik ben gek op diertjes en al helemaal op feeën. Je kunt me dus niet blijer maken. Een droomjaar met rosa de rozenfee gaat over de 4 seizoenen. En over de seizoenen kun je prachtig werken. Dus heb ik een aantal mooie activiteiten voor je uit Rosa de rozenfee en de allermooiste vlinder om je te inspireren ook met dit boek aan de slag te gaan zoals ik dat doe met jonge kinderen.

Waarom besteed ik zoveel aandacht aan zintuiglijk spel?

Steeds meer kinderen vinden het moeilijk om zintuiglijke prikkels te verwerken en gecontroleerd te spelen/werken. Ze voelen zich overprikkeld of krijgen steeds sneller een label opgeplakt. Je kunt op een leuke ontspannen manier ontzettend mooi aan de regelfuncties werken zodat een kind prikkels beter kan verwerken.

Het is super zinvol dat een kind signalen van prikkels herkent. Het signaleren van prikkels die gevaarlijk, leuk, eetbaar, nieuw of zinvol zijn en daarbij leert  minder belangrijke prikkels te negeren.

Het filteren van prikkels, selectief aandacht geven en het selecteren van relevante prikkels plus het beheersen van de neiging om te snel te reageren op prikkels is je impulsbeheersing.
Impulsbeheersing is een belangrijk onderdeel van je executieve functies.

Ervaar Rosa de rozenfee met al je zintuigen

Je hebt  5 zintuigen: ogen om mee te zien, oren om mee te horen, tong om mee te proeven, je handen om te voelen en je neus om mee te ruiken. Toch wordt er vaak slechts gebruik gemaakt van 2 zintuigen. Je verteld veel en laat er iets bij zien. We gaan er nu voor zorgen dat alle zintuigen bewust aanbod komen.

Wat hebben wij gedaan?

  • Messy play zaadbommen voor vlinders – voelen
  • I spy vlinders, bloemen, lieveheersbeestjes – kijken
  • Aardbeien proeven, objectmeditatie – proeven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Flessenpost en ontvang de leukste tips over kinderspel, ontwikkeling en alle activiteiten.

Recent Posts

Plaats een reactie

0