In Blog

Wat is de reden dat ik veel en vaak messyplay toepas als moeder en in het coachen van kinderen?

 

  1. Wat noemen we ook alweer spelen?

Spelen is prettig, levert een positieve ervaring op. Het kind is met zijn aandacht echt bij het spel (betrokken). Het kind mag zelf bepalen wat het doet met de spullen en wat ze voor een betekenis krijgen. Een lap stof wordt een tent of hut, gekleurd papier kan geld zijn om mee te betalen. Spel is altijd uit vrije wil en is een open flexibele activiteit. Het spel kan zich steeds herhalen, vernieuwen of een andere wending aannemen. Lekker spetter spater spat met water kan opeens omslaan in een theevisite.

Messyplay is spelen met materialen waar je vies bij mag worden.

2. Spel met messy materialen

Er zijn veel spullen en spelmaterialen te bedenken voor spel met kinderen. Messy materialen zijn vooral ongevormde materialen. Daar bedoel ik mee bijvoorbeeld; zand, water, klei, modder, slijm, bloem, sop, scheerschuim etc. Ongevormd materiaal geeft kinderen enerzijds de vrijheid om te maken wat ze willen en veiligheid. Om twee belangrijke redenen:

2.1 Deze materialen gaan nooit stuk
2.2 Er kan altijd opnieuw begonnen worden

3. Wat kunnen kinderen doen met de materialen?

Lekker spelen, kliederen, modderen, door de vingers laten lopen, kloppen, graven, scheppen, glad strijken, soppen, plat slaan, verschuiven, vullen, leeggieten. Kinderen vinden het heerlijk om handelend bezig te zijn en het materiaal naar hun hand te zetten. Laat kinderen eerst beginnen met weinig attributen. Zo geef je gelegenheid om te genieten van het materiaal. Daarna kun je het aanvullen met verschillende materialen om nog meer spel uit te lokken. Stel je hebt vochtig zand en doet er versiering en kleine kaarsjes bij nodigt dat uit om mooie taarten te bakken.

4. Messyplay en coaching

Het spelen met materialen die vormloos zijn laat kinderen zien dat je op verschillende manieren ermee om kunt gaan. Ze gaan het materiaal onderzoeken en kijken wat er allemaal mogelijk is. Juist kinderen die onzeker zijn, zich niet prettig voelen of een belemmering in hun ontwikkeling hebben grijpen steeds terug op het ervaren en ontdekken van materiaal (manipulerend spel). Het geeft ze houvast en doen hiermee weer zelfvertrouwen op. Er is namelijk geen goed of fout.

5. Messyplay en prikkelwerking

Het voelen en spelen met vormloze materialen brengt verschillende sensaties teweeg. Het kan voor de tactiele (voelen) ervaring ontzettend bijzonder zijn. Kinderen kunnen het spannend en griezelig vinden in het begin om te voelen. Geef jonge kinderen rustig de tijd en ruimte om te wennen aan de materialen en het vies worden. Daarnaast kunnen bepaalde materialen heerlijk voelen, het gaat dan niet om het creatieve resultaat maar echt om het gevoel en effect. Dit heeft een ontspannen uitwerking op het kind. Het is rustgevend en nodigt uit om verder op onderzoek te gaan. Zeker wanneer je kinderen laat spelen met verschillende (gels, schuim, shampoo) geuren. Hierdoor blijft messyplay voor ook oudere kinderen zo aantrekkelijk.

Wat levert het je op?

  • plezier
  • een kind dat gaat spelen en even lekker bezig is
  • ontdekken van eigenschappen van materiaal
  • je brengt ontwikkeling op gang
  • je kunt het als kindercoaching toepassen
  • je vergroot het zelfvertrouwen
  • je geeft ruimte om een kind helemaal zichzelf  te laten zijn
  • je biedt ontspanning
  • je prikkelt de creativiteit

Vies worden is niet iets om bang voor te zijn.  Zie je er tegenop, begin dan juist want het is zo’n mooi middel om kinderen helemaal vanuit potentieel te kunnen laten ontwikkelen en begeleiden. Je kunt starten door het toe te passen in bad of in de douchekuip, de tuin of door er  een zeiltje/vuilniszak onder te leggen.

Veel speel-leer & ontdek-creëer plezier!

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief Flessenpost en ontvang de leukste tips over kinderspel, ontwikkeling en alle activiteiten.

Aanbevolen berichten

Plaats een reactie

0